Tilbake
Kristian Pedersen
Maren Dagny Juell
Skriv ut

Høstutstillingen - Videokunst - Ekstratilbud

Videokunst for barn og unge fra Høstutstillingen 2019!

Videokunst i Galleri Bølgen

Det har blitt en tradisjon at kunstforeiningene får mulighet til å vise det nyeste innen videokunst fra Høstutstillingen. Nytt av året er at videoprogrammet er satt sammen spesielt med tanke på formidling til barn og unge.

I videokunst møter en utforskende fortellingsformer og krysninger mellom ulike sjangrer. Den store variasjonen i uttrykk, tematikk og teknikk i arbeidene, er en av styrkene ved videokunsten. I videokunsten kan historiefortelling skje på andre og nye måter, og kanskje kan kunstopplevelsen føre til at en ser litt annerledes på sin egen historie og omgivelser i etterkant. Ungdom er også storkonsumenter av video i kanaler som YouTube og SnapChat. Video kan som medium for de unge, oppleves som mer tilgjengelig enn tradisjonelle kunstuttrykk. Det vil bli valgt ut 2–3 videoverk som vil bli vist på kunstutstillingen. Visingen av videoprogrammet er et samarbeid mellom Norske Kunstforeninger og Høstutstillingen.

Det vil være workshop/samtale i forbindelse med besøket i Galleri Bølgen.


Enestående i Europa

I begynnelsen av 1880-årene vendte norske kunstnere hjem med et nytt kunstsyn og en ny innstilling til billedkunstnernes plass i samfunnet. Ideen fikk de fra det internasjonale kunstsenter Salongen i Paris. I motsetning til sine kolleger i Sverige og Danmark som måtte kjempe mot etablerte institusjoner, vendte nordmennene hjem til jomfruelig mark. Norge var en ung nasjon uten kunstakademi og med få kunstinstitusjoner.

I 1884 inngikk billedkunstnere en avtale med Staten, som gjennom et årlig tilskudd skulle sikre økonomien. Fra da av ble kunstnernes egen utstilling en årlig nasjonal kunstmønstring. I dag er Høstutstillingen enestående i Europa.

Hva vises på Høstutstillingen?

I 130 år har Statens Kunstutstilling vist utviklingen i samtidskunsten og vært en uuttømmelig kilde til diskusjon om kunstnerisk kvalitet. Den har refusert mye god kunst gjennom tidene, men den har også sluppet inn eksperimenterende og kontroversielle verker som ingen andre institusjoner ville ha vist. Blant annet verker som viste nye tendenser og senere ble toneangivende. For våre offentlige gallerier, private samlere og museer er utstillingen en årlig kilde til nyanskaffelser.

Alt som rokker vår trygghet virker provoserende. Samtidskunsten er ofte et slik uventet møte. Ukjent innhold, ukjente uttrykksformer, nye teknikker og materialer setter vår overbevisning og vår opplevelse av kunst på prøve. Høstutstillingen utfordrer. Den forbauser og gleder, irriterer og begeistrer.


Her er nokre av tilbakemeldingane frå kunstforeiningane som har vist programmet:

– Inspirerende å høre samtalene filmene satte i gang! Hurra for ungdom som gir kunsten en sjanse.

– Tror dette var en døråpner for flere, og sammensetningen var interessant også for yngre.

– Kunstopplevelsene og bakgrunnsinformasjonen har samlet bidratt til gode diskusjoner i klasserommet om blant annet kunstfilm som medium, budskap uttrykt med visuelle virkemidler og symbolbruk i kunsten.


Praktisk info:

Dette tilbudet er et eksra tilbud til de klassene på mellomtrinnet og ungdomstrinnet som ønsker det, og gjennomføres januar/februar 2020. Det er  førstemann til mølla. Tilbudet er gratis og Kulturskrinet bestiller og betaler buss. Påmelding til Anne Bente eller Arve så fort som mulig og innen 1. november. Tilbudet er åpent for hele klasser, valgfagsklasser o.s.v.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Larvik
  • Kunstnere/grupper: Norske kunstnere
  • Idé/opplegg: Høstutstillingen ved NBK - Norske bildende kunstnere

Om kunstner / utøver / gruppe