Tilbake
Skriv ut

Litteratur 2018/ 2019: Dette livet eller det neste - Demian Vitanza

Demian Vitanza vant nettopp Ungdommens kritikerpris for boken Dette livet eller det neste. Boken forteller den sanne historien om unggutten Tariq fra Halden, som ikke følte seg hjemme nok i det norske samfunnet.

Boken er et resultat av et skrivekurs Demian holdt for et par år siden i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en dømt fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. Resultatet ble en roman som hovedsakelig er basert på den innsattes egen historie

Syv juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2017, og kåringen skjedde 16. mars. I juryens begrunnelse heter det blant annet:

 «Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. […] Selv om den fokuserer mye på forståelse og går i dybden på kompliserte tema og hendelser er den lettlest. Det synes vi er imponerende. Alle lesere ble inkludert i opplevelsen av boken.»

   - Årets vinner har engasjert alle typer lesere. Juryen sier det er en lettlest og kompleks bok som speiler noen vår tids store spørsmål. Dette er en gave til norsklærere, bibliotekarer og andre formidlere. Sjelden har vi sett at en bok engasjerer så mange, så sterkt, sier prosjektansvarlig i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

Boken er utgangspunkt når Demian Vitanza møter elevene rundt på de videregående skolene.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Vestfold fylkeskommune

Om kunstner / utøver / gruppe

Om: https://www.demianvitanza.no/

Tidligere veldig gode referanser fra DKS besøk,

både her i Vestfold og andre steder.